درباره ویروس کرونا چه می دانیم
کروناویروسها در سال ۱۹۶۵ کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت.این ویروس بهطور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا میکند.
کرونا ویروس در ۲۲ زیرشاخه و ۴۰ گونه جای می گیرند. از این مجموعه تاکنون هفت گونه منتقل شده به انسان کشف شده است که موجب بروز بیماریهایی همچون خانواده سرما خوردگی در انسان میگردند
آخرین نوع آنها، کرونای جدید، در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد
این ویروس ها سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشود.
کروناویروسها زیر مجموعهٔ کروناویریده هستند. ساختار آنها نیز دارای یک ژنوم آرانای معمولی است.
نام گذاری به کرونا نیز به خاطر شکل میکروسکوپی آن به تاج یا هاله شهرت یافتهاست.
کروناویروس ها تا سال ۸۰۰۰ قبل از میلاد وجود داشته است، اگرچه برخی از مدل ها تا ۵۵ میلیون سال یا بیشتر را نیز ذکر میکنند که این نشان از همبستگی طولانی مدت با خفاش ها دارد.
افرادی که همزمان دارای بیماری دیگری باشند و کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کروناویروسها هستند. معمولاً شدت سرماخوردگی که کروناویروس عامل آن باشد بیشتر است. کرونا ویروسها که پس از راینو ویروسها بزرگترین عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند، بیشتر در زمستان و بهار باعث سرماخوردگی میشوند.اگرچه کرونا ویروسها بیشتر در حیوانات دیده میشوند، اما هفت نوع از آنها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تأثیر قرار میدهد. تشخیص اینکه علت بیماری کرونا ویروس باشد یا خیر کمی مشکل است
ساختار این ویروس از دو لایه تشکیل شدهاست؛ هسته این ویروس را مواد ژنتیکی و لایه بیرونی آن را تاجهای پروتئینی تشکیل دادهاند.
پس از ورود به سلول میزبان ، ذره ویروس بدون پوشش بوده و ژنوم آن وارد سیتوپلاسم سلول می شود.
ساختار این ویروس از دو لایه تشکیل شدهاست؛ هسته این ویروس را مواد ژنتیکی و لایه بیرونی آن را تاجهای پروتئینی تشکیل دادهاند.
پس از ورود به سلول میزبان ، ذره ویروس بدون پوشش بوده و ژنوم آن وارد سیتوپلاسم سلول می شود.
گاهی برخی از کروناویروسها به دستگاه تنفسی حمله میکنند و گاهی علائم خود را در روده و معده افراد نمایان میکنند. علائم ویروس کرونا در ریه، معمولاً در سرماخوردگیهای معمول و نوعی سرماخوردگی ترشح آور به نام پِنومونیا ظاهر میشودکه معمولاً در بیشتر افراد با سرماخوردگی ملایمی همراه است.
۲۲ زیرسرده و ۴۰ گونه جای می گیرند. از این مجموعه تاکنون هفت گونه منتقل شده به انسان کشف شده است که موجب بروز بیماریهایی همچون خانواده سرما خوردگی در انسان میگردند.
جالب است بدانید؛ویروس سارس نیز در سال ۲۰۰۲ در چین اپیدمی شد که تصور می شود از خفاش ناشی شده باشد که حدود ۸۰۰ نفر را به کام مرگ کشاند. سارس با نام علمی SARS-CoV موجب سندرم حاد و شدید تنفسی در میان مبتلایان شد.
نخستین افرادی که به این ویروس آلوده شدهاند، مشخص شد که دو سوم آنها با بازار عمدهفروشی غذاهای دریایی هوانان، که در آن حیوانات زنده نیز به فروش میرسد، ارتباط داشتهاند.
ویروس دیگری که در سال ۲۰۰۴ سلامت جهانی را به خطر انداخته بود از زیرشاخه های کرونا ویروس ها به نام مرس بود که در خاورمیانه موجب مرگ ۸۵۸ نفر از ۲۴۹۴ بیمار مبتلا شد، محققان بر این عقیده اند از شتر به انسان رسیده و آخرین نوع آن، طبق تحقیقات مورچهخوار است. البته ممکن است جانوران دیگری هم در شیوع نقشی داشته باشند
سازمان بهداشت جهانی در ۳۰ بهمن ماه ۱۳۹۸ نام کووید ۱۹ را پس از ابتلای ۱۰۰۰ نفر در جهان رسما به عنوان بیماری با شیوع جهانی اعلام نمود و خاطر نشان شد تا این تاریخ بالاترین درصد ابتلا بیماری ویروسی جهان را با ۲ تا ۳ درصد دارد و اعلام نمود این ویروس قابلیت انتقال از انسان به انسان را داراست.
بزرگترین پویش جهانی مبارزه با بیماری در قرن ۲۱ بوجود آورد.
نحوه شیوع ویروس ها در برخی از موارد از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوآنزا از طریق سرفه و عطسه است. با این حال احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود می باشد و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی رخ داده که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بودهاند مانند بیمارستانها . هنوز مشخص نیست که این بیماری نخستین بار از طریق جانوران به انسان منتقل شدهاست یا از طریق سطوح آلوده به ویروس.
گرچه تلاشهای بسیاری برای تولید واکسن این ویروس انجام شدهاست، اما هنوز واکسن یا داروی مخصوصِ ضدِ ویروسی برای ریشهکن کردن؛ درمان قطعی، جلوگیری یا مقابله با عفونتهای ناشی از کروناویروس بهطور عام وجود ندارد.